poniedziałek, 20 lutego 2017

O Mariolce kilka słów...

Majeranek zwany również lebiodką majerankową, to przyprawa którą każdy zna. Dodawany w kuchni do wojskowej grochówy czy też zupy fasolowej, podkręca jej smak. Znany jest również jako Mariolka oraz Majoran. 


Oprócz walorów smakowych posiada szereg właściwości leczniczych. Bo któż z nas nie zna maści majerankowej, którą smarujemy noworodkowy nos podczas kataru.

Zacznijmy jednak od początku...

Jego działanie jest dość szerokie, poparte naukowymi badaniami. Udowodniono, że posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwskurczowe, napotne, pobudzające soki trawienne i wydzielanie żółci, wzmagające trawienie oraz moczopędne.
Okład ze świeżego majeranku ma właściwości przeciwzapalne na skórę i błony śluzowe, w tym oczy.

Majeranek sprawdza się doskonale w wielu sytuacjach takich jak:

- stany zapalne gardła, krtani i oskrzeli,
- stany zapalne jamy ustnej
- ułatwia wydzielanie flegmy (np. podczas zapalenia oskrzeli),
- wspomaga przy przeziębieniu,
- zaburzeniu trawienia (niestrawność, wzdęcia, biegunka)
- odtruwa wątrobę,
- wspomaga wydzielanie żółci,
- wzmacnia układ sercowo-naczyniowy oraz krążenia,
- zapobiega gromadzeniu się cholesterolu,
- poprawia krążenie,
- koi stłuczenia i obrzęki
posiada właściwości uspakajające. 

W szwajcarskim ziołolecznictwie zalecany jest podczas kamicy moczowej gdyż oczyszcza drogi moczowe z pisaku i drobnych kamieni oraz wspomaga przy bólach głowy.

Napar z majeranku 

Łyżkę suszonego majeranku zalać wrzącą wodą (300 ml), po zaparzeniu około 10 minut, przecedzić i pić. Jeśli chcemy zrobić napar ze świeżego, wystarczy go drobno posiekać.
Taką herbatę można pić 3/4 razy dziennie (dzieci do 2 razy) bez obaw przedawkowania.

W kuracji wspomagającej kaszel pić do godziny 16, gdyż działa wykrztuśnie, przy suchym działa uspokajająco na kaszel.

Inhalacje z majeranku wspomagają przy kaszlu, katarze, przeziębieniu i chorych zatokach.

Maść majerankowa

Maść z witaminą A wymieszać z suszonym majerankiem (proporcje 1:1), po przełożeniu do pojemniczka po dwóch godzinach gdy olejki uwolnią się z ziela śmiało można smarować płatki nosa. 

Olej z majeranku można zakupić bądź zrobić samemu, nadaje się do inhalacji (po połączeniu z solą fizjologiczną), jak również kąpieli czy masażu. 

Olej z majeranku

Sześć do ośmiu łyżek majeranku wymieszać z olejem lnianym (szklanką 250 ml) w szklanym naczyniu, najlepiej w słoiku i podgrzewać przez godzinę. 
Słoik z miksturą włożyć do rondelka wypełnionego zimna wodą i gotować przez godzinę, odstawić do wystygnięcia i przecedzić. 

Olejek majerankowy (na oliwie bądź spirytusie) w proporcjach 1 do 3, to środek rozgrzewający, przeciwbólowy i przeciwreumatyczny. 



8 komentarzy:

  1. Bardzo przydatny post. Do tej pory znałam majeranek tylko jako ulubiony dodatek w kuchni no i oczywiście znam maść majerankową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie prym wiedzie napar. Majeranek podaje dzieciom podczas kaszlu, dlatego nie używam syropków tylko ziół ;)

      Usuń
  2. Świetny wpis Paulino. U mnie każda potrawa zawiera majeranek. Lepsze trawienie i smak potrawy lepszy. Ale nie wiedziałam wielu rzeczy, że majeranek działa np. na oczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ratowałam się naparem z majeranku podczas ciąży gdy dostałam zapalenia spojówek. Moczyłam waciki nasączone naparem i przykładałam do oczu.

      Usuń
  3. O super informacje , nie znałam wszystkich właściwości tego zioła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znajdziesz tu wiele ciekawostek, zaglądaj częściej :)

      Usuń
  4. Super ;) w sumie majeranek znany mi był w kuchni i maść majerankowa na katar :P a tu ma tyle zastosowań . Wspaniały wpis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam się z innymi wpisami :)

      Usuń